Ledelsesaspekter

Det første, et lederskab fordrer, er, at man kan styre sig selv.
Stine Bosse

Vi får ikke respekt. Sproget siger det anderledes. Vi sætter os i respekt. I moderne ledelse (uanset om det er i familien eller på arbejde) er det sådan, at vi sætter os i respekt ved at gøre os fortjent til respekt. Respekt indebærer i dag gensidig respekt.
Vi er parate til at yde, når vi arbejder under eller for et menneske, vi respekterer.

Der eksisterer ikke et lige forhold imellem ledere og ledede (ledere har magten til at lede) – og samtidig kan forholdet godt være ligeværdigt og respektfuldt leder og ledede imellem.

Som leder er man genstand for de lededes projektioner af lagrede erfaringer fra tidligere magtrelationer. Derfor er det afgørende at kunne skelne, hvad der er ens eget.

Både ledere og ledede har udfordringer eller opgaver, de kan lære af – eller er i gang med at lære af. De er blot forskellige.

Vi må nå til at være helt individuelle for at kunne nå til at være sammen på en fuldt respektfuld måde. At være helt individuel indebærer at agere i fuld overensstemmelse med sig selv.

Som leder er det vigtigt at opfatte virkeligheden så præcist som muligt. Vores virkelighedsopfattelse er imidlertid mere eller mindre fordrejet, fordi vi ser eller opfatter alt igennem det filter, der er vores personlige historie. Det betyder, vi ser og opfatter mere og mere klart, jo mere vi bliver bevidste om vores personlige historie.

Tilbage til Ledelse