Er der andre tandlæger?

Tilbage

Sidste gang, jeg var hos tandlægen, fik jeg tilbudt en behandling for paradentose. Der, hvor jeg går til tandlæge, bliver man først undersøgt af en tandtekniker. Hvis der så er huller, bliver man sendt videre til tandlægen – enten samme dage eller får en ny tid.
Tandteknikeren undersøgte “tandkødslommerne” omkring de enkelte tænder med et lille redskab, hvor der var måleenheder på og fandt på den måde ud af, de var for dybe og kaldte det paradentose. Hun tilbød mig derfor en rensning af den del af tænderne, der er dækket af “tandkødslommerne”. Hun kunne ikke garantere, at det ville betyde en forbedring, men mente det ville vedligeholde, sådan at det ikke blev værre. Det skulle koste 8.000,- kr. om året.
Da jeg kørte hjemad, tænkte jeg på, hvor længe jeg kunne forvente at have mine egne tænder. Jeg tænkte, det måske var sandsynligt, jeg ville have dem til jeg var 80 år (jeg er 48). Hjemme greb jeg derfor lommeregneren for at regne ud, hvor meget behandlingen ville koste indtil da. Det blev lidt mere end en 1/4 million.
Det blev en anledning til at kontakte en kinesiolog. Kinesiologer kan vha. såkaldte muskeltests “snakke” med kroppen – som tænderne og tandkødet også er en del af. Kinesiologen kunne finde ud af at brug af tandtråd og tandbørstning var god nok. Han kunne også fortælle at nogle af de mest kendte tandpastamærker indeholder nogle stoffer, som ikke er så gode for økologien i munden – og dermed også for tandkød og tænder. Jeg afprøver derfor nu en anden slags. Han kunne også anbefale en tandtråd, som har en blødere tråd, end jeg har været vant til.
Hertil kom nok det vigtigste – at jeg fandt ud af, nogle af de måder jeg tænker på og dermed handler på spiller ind på, hvordan min krop har det – og i dette tilfælde mit tandkød. Jeg gik derfor derfra med en viden om, hvad der var brug for at tænke og gøre anderledes – og hvordan.
Efter et stykke tid har jeg været hos kinesiologen igen – og det går den rigtige vej (mindre paradentose).
ng

Tilbage